Politik är vilja, men också att kunna och drömma

Liberale John Holmberg väljer än en gång att i en insändare gå till attack mot socialdemokraterna, som han enligt känt mönster anklagar för populism och billigt hyckleri för att vi berättar om vad vill och drömmer om. Motsatsen är den liberala politiken, som beskrivs som ansvarsfull, saklig och faktabaserad, som av en händelse.

Vi vet alla att inget parti regerar ensamt efter ett val och att man då får prata ihop sig om prioriteringarna.

John Holmberg och också andra liberaler har upprepade gånger aviserat att det kommer åtstramningar och nedskärningar av den offentliga ekonomin om liberalerna kommer till makten, men man har inte presenterat konkreta förslag att ta ställning till.

Vår inställning är att politik också handlar om vilja och visioner om hur ett samhälle kan bli bättre. Vår ekonomiska politik handlar om att använda skattemedel sparsamt och effektivt. Vi vill förändra dyra, överbyråkratiserade strukturer, utveckla gemensamma lösningar som sparar pengar (till exempel genom digitalisering). Vi vill inte slösa på onödiga utredningar eller dyra skadestånd.

Vi tror på en politik som inte handlar om vilken siffra som står på sista raden efter fyra år, utan om ett perspektiv över generationer. Ett barn i skolan som får hjälp när och där det behövs är en investering och en inbesparing. En investering i folkhälsa är en inbesparing i sjukvård. En väl utbildad befolkning ger företagen den arbetskraft som de behöver och därmed både vinster och skatter.

I alla de regeringar där socialdemokraterna ingått har vi tagit ett gemensamt ansvar för ekonomin, också när det krävts tuffa åtgärder. Om det är det John Holmberg betraktar som billig populism är det bara att beklaga.

Det är ju inte heller så dyrt att säga att man ska skära ner, men inte på vad. Vill man i min bok ha en ansvarsfull politik tänker man både med hjärtat och hjärnan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden